Zayıf bağışıklık sistemi olan Egzamalı Ciltler için Nemlendirici Krem Önerileri sunduğumuz bu makalemizde Egzama ile ilgili bilgiler paylaşarak aklınızdaki sorulara destek olmaya çalışacağız.

Egzama sorunu yaşayan kişiler cilt kuruluğu ve kaşıntıya yoğun derecede maruz kaldıkları için cilt dokuları daha hassas olmaktadır. Alerjik ve genetik faktörler gibi değişkenlere bağlı egzama cilt hastalığı, yetişkin bireylerin % 4’ünde, çocukların ise % 20’sinde görülmektedir.

Dermatit olarak da bilinen ve bulaşıcı olmayan alerjik reaksiyona sahip olan egzama; kaşıntı, şişme, kızarıklık gibi cildi tahriş eden etkiler yaratmaktadır. Uzun süren bir hastalık olması sebebi ile bireylerin yaşam kalitesini de etkilemekte olup, dikkat edilmediği takdirde saman nezlesi ve astım gibi sorunlar da doğurabilir.

Doktorların egzamalı ciltler için önerdiği ürünlere Remoka Ecza web sitemizden ulaşabilirsiniz.

Egzama Çeşitleri

Atopik Dermatit: En sık görünen çocuklarda ve bebeklerde daha sık rastlanan egzama türü olan Atopik Dermatit (Egzama) saman nezlesi, astım gibi hastalıklarında tetiklendiği genetik eğilimli bir egzama türüdür. Cildin doğal kalkanı zayıfladığında meydana gelerek vücut savunması azatlığından şiddetli etkileri görünür. En çok dirsek, kafa derisi ve yanaklarda döküntülere sebep olur.

Kontakt Dermatit: Aksesuar, bitki, boya, deterjan, lateks, nikel gibi bazı maddelerin reaksiyonlarından kaynaklı ciltte kızarıklık ve tahriş oluşturan egzama türüne Kontakt Dermatit denilir. Alerjik kontakt dermatit ve İrritan (Alerjik olmayan) kontakt dermatit olarak ikiye ayrılır.

Dishidrotik Egzama: El ve ayaklarda küçük kabarcıkların oluşmasına sebep olan Dishidrotik Egzama, yetişkin kadın ve erkeklerde daha sık görülmektedir. Dishidrotik Egzama cilt hastalığı görünen kişilerin ciltleri pul pul dökülmekte olup, en çok stres bu dermatit türünü tetiklemektedir.

El Egzaması: Cilt yüzeyini tahriş eden kimyasalların sürekli kullanılması ile yalnızca elleri etkileyen egzama türüdür. El egzaması en çok kuaför, temizlik personelleri, sağlık personellerinden görünür olup, el dokusunda kuruma, kaşıntı, kızarıklık ve kabarcıklara sebep olmaktadır.

Nörodermatit: Atopik dermatite benzeyen Nörodermatit, farklı tip egzama durumlarında ve sedef hastalığı olan kişilerde görülmektedir. Stresin tetikleyici olduğu Nöro Egzama, vücudun kol, bacak, kafa derisi, ayak tabanı, cinsel organlarda sık görünüp, kalın ve pullu dökülmelere, kaşıntılara sebep olabilmektedir.

Numuler Egzama: Birçok egzama türü olmasına karşılık Numuler Egzama diğer egzama çeşitlerinden çok farklı etkiler göstermektedir. Aşırı kaşıntıya sebep olan bu egzama türü, ciltte yuvarlak ve bozuk para gibi lekelere sebep olmaktadır. Atopik dermatit sorunu yaşayan kişilerin bu egzamaya yakalanma riskinin daha fazla olduğu araştırma sonuçlarında raporlanmıştır.

Staz Dermatit (Varis Dermatiti): Bacak bölgesinin aşağı kısımlarında kan dolaşımı sorunu yaşayan kişilerde sık rastlanan Staz Dermatit, halk arasında Varis Dermatiti olarak da adlandırılmaktadır. Straz Dermatit cilt sorunu yaşayan kişilerde bacaklar şişebilir, kanın zayıflamış damarlardan cildinize sızması ile varisli damarlar oluşabilir ve buna bağlı olarak bacaklarda ağrı, ciltte kuruma, kaşıntı ve yaralar oluşabilir.

Enfeksiyonlu Egzama: Egzamaya bakteri ve virüslerin gelmesi ile oluşan egzama türüne Enfeksiyonlu Egzama denilir. Dermatit sorunu yaşanan bölge sıvı akıtabilir, kabuklaşabilir ve diğer egzamalara kıyasla her zamankinden daha kızarık görünerek, egzamanın yanı sıra enfeksiyon tedavisi de yapılarak tedavi edilebilir.

Stres Egzaması: En sık görünen egzama türlerinden olan Stres Egzamasının diğer adı liken simpleks kronikus’dur. Vücudun herhangi bir yerinde görünebilen başlangıçta sadece kaşıntı ile gelen bu egzama türü karakterize olup, kızarıklık, kepeklenme, deri kalınlaşması, deri rengini koyulaşması, pul pul deri dökülmeleri ve kabuklaşmaya sebep olabilmektedir. Stres Egzaması en yoğun olarak kafatasında, sırtta ve bacaklarda görülmektedir.

Sulu Egzama: Mevsim değişiklikleri ve alerjenlere bağlı olarak en sık bebek, çocuk ve 30’lu yaşlardaki yetişkinlerde görülen egzama türü olan Sulu Egzama, cildin aşırı kuruması, stres, psikolojik etkenler, yanlış ilaç kullanımı, temizlik ürünleri, lastik eldiven, kozmetik ürünler, sentetik giysi kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır.

Egzama Nedenleri 

Genetik ve çevresel faktörlerden etkilenerek gelişen egzamalar, aile fertleri arasında atopik hastalık olması sonucu en sık rastlanan cilt hastalıkları olarak karşımıza çıkmaktadır. Egzamaya neden olan faktörler genel olarak:

·       Sabun, deterjan, şampuan, dezenfektan, taze meyve, et ve sebze sularından oluşan tahriş edici maddeler,

·       Toz, evcil hayvan, polen, küf ve kepek gibi alerjenler,

·       Stafilokok aureus gibi bazı bakteriler, virüsler ve bazı mantarlardan oluşan mikroplar,

·       Yoğun sıcak ve soğuk hava, nem ile gelen fazla terleme,

·       Süt, yumurta, kabuklu yemiş, tohum, buğday, soya gibi gıdalar,

·       Dolaylı yoldan da olsa stres faktörü,

·       Özellikle kadınlarda regl dönemlerinde ve gebelik hormon değişimleri,

Egzama cilt hastalığına neden olabilmektedir.

Remoka Ecza üzerinden alımını gerçekleştireceğiniz ürünler ile ilgili tüm merak ettiklerinize web sitemizin sıkça sorulan sorular sayfasından ulaşabilirsiniz.

Egzama Belirtileri

Yaşa, cinsiyete, genetik ve çevresel faktörlere göre değişkenlikler gösteren egzama cilt hastalığının birçok belirtisi bulunmaktadır. Bireylerin yaşam kalitesini etkileyen ve vücudun çeşitli bölgelerinde görülen en sık rastlanan egzama belirtileri:

·       Cildin pul pul dökülmesi,

·       Çatlama,

·       Deri kalınlaşması,

·       Derideki renk değişimi,

·       Kabarcıklar,

·       Kabuklanma,

·       Kaşıntı,

·       Kepeklenme,

·       Kızarıklık,

·       Su toplama,

·       Sulanma,

·       Şişlik,

·       Yanma…

arasında yer almaktadır.

Egzama Tedavisi ve Egzama İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kesin bir egzama tedavisi bulunmamakla beraber, zaman içerisinde bu cilt hastalığı kendiliğinden iyileşebilmekte veya ömür boyu devam edebilmektedir. Egzama tedavileri genel olarak egzamalı bölgenin iyileştirilmesini ve semptomlarının azaltılmasını hedeflemektedir.

Bitkisel yağ, jel, losyon, krem ve merhemlerden oluşan kozmetik olmayan nemlendiriciler, cildin rahatlamasını sağlayarak, egzama kaşıntısını azaltmaya destek olmaktadır. Yumuşatıcılar olarak adlandırılan bu ürünler, cilt dokusunu nemli ve esnek tutarak, egzamalı bölgenin çatlamasını önlemeye yardımcı olabilmektedirler.

Dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de merhemlerin sulanmış cilt üzerinde kullanılmaması gerektiği olup, böyle durumlarda krem ve losyon tercih edilmelidir. Düzeli olarak yumuşatıcı cilt bakım ürünleri kullanmak, egzamaları kontrol altına almak adına önem taşımaktadır.

Yumuşatıcı ürünlerin yetersiz kaldığı durumlarda kortizon preparatları kullanmak gerekebilir. Yumuşatıcı kremler ile kullanılan topikal steroid kremler, egzamalı bölgedeki şiddetli kızarıklık ve kaşıntı durumlarında kısa süreli kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.

Cilt hastalığı görünen kaşıntının kontrol altına alındığı egzamalı bölgelerde Topikal İmmünomodülatörler (Elidel ve Protopic) olarak adlandırılan kortizon katkısız egzama kremlerinin doktora danışarak maksimum günde iki (2) defa kullanılması sorunlarınızı azaltmak adına iyi bir yöntem olabilir. Damar veya ağız yolu ile alınan kısa süreli sistemik kortikosteroid ilaçlar, aktibiyotikler, antihistaminikler, antiviral ve antifungal ilaçlar, topikal tedavilerin sonuç vermemesi durumunda doktora danışarak kullanılmalıdır.

Egzamalı cildin daha kolay iyileşebilmesi adına, yanma, kuruluk, kaşıntı gibi semptomlara direnç sağlamak üzere lipidler ve seramidler içeren cilt bariyeri kremleri, kirleri dışarıda tutarak nemi hapsedip deri üzerinde koruyucu tabaka oluşturduğundan kullanımı tavsiye edilmektedir. Topikal kalsinörin inhibitörleri de bağışıklık sisteminin aktivitelerini önleyerek enflamasyonu ve belirtilerin şiddetini azaltmakta olup, atakları önlemektedir. Egzama ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri genel olarak sizler için derledik: 

·       Alerji riski yüksek şeker ve kahve gibi gıdaları çok sık tüketmeyin.

·       Alerjiye bağlı bir egzama sorunu varsa alerjik maddelerden uzak durun.

·       B ve A vitaminleri kullanılması tavsiye edilir.

·       Banyo köpüğü ve duş jeli kullanmayın.

·       Banyo sonrası kurulanma işleminizi yumuşak bir havlu ile gerçekleştirin.

·       Beslenmenize dikkat edin.

·       Cilde zarar veren kumaşlardan, maddelerden uzak durun.

·       Cildin dış tabakasını korumaya yardımcı olan Ayçiçek yağı kullanarak cildinizi nemlendirip, kaşıntı ve iltihaplarınızı giderebilirsiniz.

·       Doğal nemlendirici özelliği olan Hindistan cevizi yağı ile cildinizin nem seviyesini koruyabilirsiniz.

·       Doğal sabunlar kullanın.,

·       Doktorunuza danışarak D, B12, C vitaminleri ve Çinko desteği alabilirsiniz.

·       Duş sonrası hemen cildinizi nemlendirin.

·       Egzamalı bölgeyi kesinlikle kaşımayın.

·       Egzamalı bölgeyi sabun ve sudan uzak tutmaya çalışın.

·       Egzamalı çocuklarda ölümcül yüksek ateşe sebep olabilen çiçek aşısı olmaktan kaçının.

·       Evi ılık ve nemli bulundurun.

·       Gün içerisinde bol sıvı tüketin.

·       Islak bandaj, fototerapi, UV ışık terapisi, gibi yöntemler Egzama cilt hastalıklarında sık başvurulan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.

·       İltihapların önlenmesinde rol alan omega 6 yağ asitleri ve gama-linolenik asit içeren Çuha çiçeği yağı ile tahriş olan cildinizi sakinleştirebilirsiniz.

·       Mikroplara karşı tırnaklarınızı uzun bırakmayın.

·       Ozonlu yağlar,

·       Sakinleştirici Aloe vera içerikli ürünleri tercih edebilirsiniz.

·       Sıcak değil, ılık banyoyu tercih edin.

·       Terletmeyen kıyafetleri tercih edin.

·       Uçuk virüsüne sahip kişilerden uzak durun.

·       UV terapisinden sonuç alamayan hastalara, UVA ışığına daha duyarlı hale getiren reçeteli bir ilaç olan psoralen kullanılarak PUVA tedavisi uygulanabilmektedir.

·       Vücudunuzu sabah, akşam her gün düzenli olarak nemlendirin.

·       Yumuşak dokulu ve pamuklu kıyafetleri tercih edin.

Hekiminize danışarak gerçekleştirilmesi gereken bir süreç olan Egzama tedavileri, hastanın yaşına, belirtilerine ve mevcut sağlık durumuna uygun bir tedavi planı ile sorunlarınıza çözüm olmaktadır.

Egzama Cilt Hastalığı olan Kişilere Uygun Krem Önerileri

Genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak, vücut dokusu üzerinde su kaybı oluştuğunda kaşıntı, kuruluk gibi semptomlarla birlikte egzama cilt hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Cildinizin rahatlamasını sağlayabilecek alerjik reaksiyonlara duyarlı ve egzama cilt hastalığına uygun en sık kullanılan ürünler:

  • Bepanthol Sensiderm
  • Bioderma Atoderm Bakım Serisi, (Shower Jel, Shower Oil, Intensive Bar, İntensive Foaming Jel, Nutrition Cream, Sos Spray, Atoderm Cream, PP Balm, Preventive, Intensive Balm, Lip Balm, Hand & Nail Cream, Lip Stick)
  • Bioderma Hydrabio Bakım Serisi (H2O, Milky Cleanser, Tonique, Serum, Hydrabio cream, Gel-Cream, Perfecteur SPF 30, Exfoliating, Mask, Eau de Soin SPF 30)
  • Coresatin sarı,
  • Derma E Tea Tree
  • Dexteryl
  • Ducray Kelual DS,
  • E Antiseptic Creme,
  • La Roche-Posay Lipikar Ürünleri, (Baume AP+M nemlendirici krem, La Roche Posay balsam, La Roche-Posay Lipikar Syndet AP+ Yıkama Jeli, La Roche Posay Anthelious Anthelios Ultra Light SPF 50+
  • LR Aloe Vera Day cream,
  • LR aloe vera moisture serum,
  • LR Dermaintense,
  • Organic Eczema Healing Balm- Adult Kremi,
  • Ozonlabs ozonlu yağ,
  • Photoderm Bakım Serisi,

ürünleri kullanabilirsiniz.

Güvenilir ve hızlı online alışverişin adresi Remoka Ecza ile 7x24 iletişim sayfamızdaki bilgilerden ulaşım sağlayabilirsiniz.