Arıcılar arasında preboli ya da arı zamkı olarak adlandırılan propolis, işçi arıların bitkilerin gövdelerinden ve tomurcuklarından elde ettikleri maddeleri işledikten sonra oluşturdukları reçineli bir üründür. Arılar oluşturdukları bu ürünle yaşadıkları alanı yani kovanlarını dış etkenlerden korumayı, çeşitli mikroorganizmalara karşı steril hale getirmeyi amaçlarlar. Aynı zamanda propolis bal peteklerinin güçlendirilmesi ve onarılması için kullanılır. Bu sayede arılar oluşabilecek çatlaklara karşı kovanlarını güçlendirerek savunma yaparlar.

Propolis Nedir?

Propolis insanlık tarihi kadar eski bir şifa kaynağıdır. Bakterilerin neden olduğu birçok enfeksiyonun tedavisinde kullanılan penisilinin ilk kez kullanımının 1941 yılında gerçekleştiği düşünülünce propolisin ilk çağlardan itibaren zatürre, frengi ve menenjit gibi hastalıklarda ilaç niyetine kullanılması ne denli eski bir tedavi aracı olduğuna işaret etmektedir. İçeriğinde propolis barındıran bal mumları sayesinde Antik Mısır’da mumyalama sanatı başarıyla icra edilmiş ve bozulmamış insan bedenleri bu sayede günümüze kadar ulaşmıştır.

Bizler de bu yazımızda propolis hakkında merak edilenleri cevaplamaya ve propolisin kullanımı, içeriği, faydaları ve yan etkilerinden bahsetmeye çalışacağız. Propolis kullanmak isteyenler uygun ürünlere Remoka Ecza web sitesinden  ulaşabilirler.

Propolis İçeriğinde Neler Barındırır?

İnsan sağlığı açısından önem arz eden 22 bileşen barındıran propolis %50 reçine, %30 bal mumu, %10 esansiyel ve aromatik yağ, %5 polen ve %5 organik kalıntı içeren bir bileşime sahiptir.

Kimyasal içeriği çok karmaşık olmakla birlikte toplandığı bölgenin bitki oluşumuna göre çeşitlilik göstermektedir. Temel propolis kaynağı olan bitkilerin başlıcaları akçaağaç, fındık, meşe, kızılağaç, erik, karaağaç, söğüt, at kestanesi, çam, kestane, huş, kavak, ıhlamur ve dişbudaktır. En bilinen çeşidi olan kavak tipi propoliste 150’ye yakını biyoaktif bileşen olmak üzere yaklaşık 300 farklı bileşiğe rastlanmıştır.

Arı poleninden farklı olarak B1, B2, C ve E vitamini içeren propolis ayrıca bakır, çinko, demir, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller açısından da zengindir. Aynı zamanda zengin kimyasal yapısı ile birçok ilacın aktif maddesi olan flavonoidleri, antioksidanları, biyolojik aktiviteye sahip maddeleri, antibiyotik, antimikotik, antiviral etkili maddeleri bünyesinde bulundurmaktadır. Flavanoidler, insanlar tarafından sentezlenemeyen bitki fitokimyasalları olup insan sağlığına olumlu etkilerinin olduğu düşünülmektedir.

Her ülkede farklılık gösteren propolisstandartı Türkiye’de TSE tarafından oluşturulmuştur. Bu standarda göre propolis içeriğinde fenolik asitler, flavonlar, flavonoller, flavononlar, benzoik asit, glikoz ve sakkaroz bulunmalıdır.

Propolisin Faydaları Nelerdir?

  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalanma riskini azaltır.
  • Ağızda bakteri oluşumunu azaltarak aft ve uçuk oluşumunu engeller.
  • Vücudumuzda bulunan sağlıklı hücre sayısını artırır.
  • En güçlü doğal antioksidan olma özelliğiyle hücrelerin anormalleşme ve sonuç olarak tümör oluşturma risklerini azaltır. Bu etkiyi özellikle propolis içinde bulunan clerodane, diterpenoid ve kafeik asit bileşikleri sağlar.
  • Cilt yenilenmesini hızlandırır.
  • Mikrop ve bakterilere karşı koruma bariyeri oluşturur.
  • İçeriğinde bulunan flavonoid grupları antibakteriyel, antifungal ve antienflamatuar özellik taşıdığından yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Anti-viral özelliğe sahip olduğu için viral hastalıkların oluşumunu engeller.
  • Mide yanması ve ülser gibi hastalıklarda tedavi edici bir özellik gösterirken bağırsaklardaki iltihap oluşumunu engeller ve mide asidini dengeler. Diğer gastrointestinal sistem rahatsızlıklarına karşı da koruma sağlar.
  • Bağırsaklardaki gaz oluşumunun önüne geçer ve emilimi artırır.
  • Vücuttaki dolaşım sistemini harekete geçirerek kanın pıhtılaşmasını engeller ve kalp krizi olasılığını azaltır.
  • Alerjik reaksiyonların şiddetini azaltır.
  • Antimikrobiyal etkisi bulunması nedeniyle astım ve bronşit gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.

Propolis Nasıl Kullanılmalıdır?

İşçi arıların kovanlarını dış etkilerden korumak için oluşturdukları propolis kovandan toplandığı haliyle kullanılamaz. En temiz toplama yönteminde kovanın üstüne yerleştirilen traplar kullanılır. Arılar kovanlarını savunmak için üzerinde delikler olan trapları kapatmaya çalışırlar ve böylece bu boşlukları propolisle doldururlar. Trap hasadında mum propolise fazla karışmaz. Fakat trapla hasat yapılmadığında ya da trap kullanılsa dahi toplama sırasında propolise balmumu ve mikroorganizmalar bulaşmış olabileceğinden bir sterilizasyon ve ayrışma (öze ulaşma) işlemi yapılması zorunludur. Bu işlem alkol ve su gibi maddeler kullanılarak yapılır.

Toplanılan propolisten damla, kapsül, krem ve toz halinde formlar oluşturulur. Propolisin tablet veya kapsül halini günde bir ya da iki kez kullanmak yeterli olacaktır. Form çeşitliliğine göre de kullanımı farklılık gösterebilir. Saf halinin veya toz halinin tadı çocukların hoşuna gitmeyebilir. Bu nedenle tadını çocukların daha sevebileceği bir hale getirmek amacıyla yoğurt veya pekmezle karıştırılarak verilmesinde bir sakınca yoktur. Deri üzerine uygulanmak istendiğinde de krem formunda propolis sorunlu bölgeye (yanık, sivilceli, iltihaplı, siğilli bölge) sürülür. Onarıcı etkisi diğer formlara göre daha fazla olduğundan deri üzerinde mucizevi sonuçlar doğurur. Yapılan çalışmalarda sedef hastalığında da başarılı sonuçlar alındığı gözlemlenmiştir.

Propolisin Yan Etkileri ve Zararları Nelerdir?

Birçok faydası olmasına rağmen her doğal üründe olduğu gibi yanlış ya da aşırı kullanımı zarar verebilir.Benzer şekilde kalitesiz ve onaylı olmayan ürünlerin kullanılması da olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle propolis içeren ürünleri satın almadan önce doktorunuza başvurmalısınız. Önerilen doz ve formda mevcut hastalık durumunuza göre kullanmalısınız.

Propolis ve bileşenleri isoprenylcaffeate ile birlikte çok güçlü alerjik reaksiyonlara yol açarlar. Alkol ile birlikte tüketilmemelidir, tüketilirse kusma ve mide bulantısına neden olabilir. Yüksek dozda kullanımı mideye rahatsızlık verebilir. Kan pıhtılaşmasının hızını düşürdüğü için planlanan bir ameliyattan 2 hafta önce kullanımının bırakılması gerekmektedir. Krem formlarında uzun kullanımlar deride hassasiyete, kaşıntıya, kızarıklığa ve dökülmeye neden olabilir. Astım hastaları, hamile ve emziren kadınlar kullanımdan önce mutlak surette doktora başvurmalıdır. Ameliyat öncesi durumlarda ilgili kişiler propolis kullanımına ilişkin bilgilendirilmelidir. Bal alerjisi olan kişilerin ve 2 yaş altı çocukların propolis tüketmesi tavsiye edilmemektedir.

Remoka Ecza üzerinden alımını gerçekleştireceğiniz ürünler ile ilgili tüm merak ettiklerinize web sitemizin sıkça sorulansorular sayfasından ulaşabilirsiniz.

Propolis Kullanmak İsteyenlere Ürün Önerileri

Antik çağlardan günümüze kadar kullanılan en popüler ürünler arasında yer alan propolise tıp dünyasının da ilgisi ve merakı gün geçtikçe artmaktadır. İmmün sistemine katkılarından dolayı kullanımı her geçen gün fazlalaşmaktadır. Günümüzün salgın hastalığı korona virüsün bağışıklık sisteminde yarattığı tahribat artık herkes tarafından bilinmektedir. Bu nedenle bağışıklık sistemimizin güçlendirilmesi daha da önemli bir konu haline gelmiştir. Sizler de propolis kullanmak isterseniz aşağıda sıralayacağımız çeşitli formlardaki en sık kullanılan arı ürünlerini inceleyebilirsiniz.

  • Marnys Propolvit Defens Propolis
  • Youplus Vitamin C Çinko Propolis Efervesan 20 Tablet
  • Zade Vital Arı Sütü 1000 mg 40 Kapsül
  • Nutraxin Propolis Spreyi
  • Nutraxin Propolis Boğaz Spreyi 30 ml
  • MarnysJun-Or Şurup 125 ml
  • Betamega Şurup 150 ml
  • Betamega 30 Tablet
  • Orzax Ocean Propolis 20 ml
  • Nutrigen Propolis Vitamin Mineral Şurup
  • Orzax İmunol Şurup

Propolis kullanımına ilişkin soru ve sorunlarınızı bizlerle paylaşabilir, sitemizi ziyaret ederek ürünlerimizi inceleyebilirsiniz. Güvenilir ve hızlı online alışverişin adresi Remoka Ecza’ya 7 gün 24 saat boyunca iletişim sayfamızdaki bilgilerden faydalanarak ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.